Varför städföretagen blir större

Självklart dyker det upp nya små företag i städbranschen hela tiden men för den här branschen precis som för andra branscher är trenden tydlig. Ett fåtal företag blir större hela tiden och här ska vi försöka ge en förklaring till varför.

Rekommendationer

Driver du en städfirma som gör ett bra jobb och fortsätter över tid att leverera över dina kunders förväntan kan du räkna med att bli rekommenderad. Det är lätt att berätta för sina vänner hur skönt det är att komma hem till ett rent hem och slippa städa själva.

Tidskrävande att jaga uppdrag

Att leta uppdragsgivare är både tidskrävande och dyrt. Dessutom kommer kunderna vara extra kritiska till ditt jobb när det är du själv som berättat hur bra det kommer bli och inte någon utomstående. Med rekommendationerna kommer uppdragsförfrågningarna in snabbare än om du skulle jaga kunder själv.

Rekommendationer igen

Om din städfirma vuxit en del innebär det att du har en stab med anställda som är ute på jobb hela dagarna. För att ditt företag ska bli lönsamt måste de anställda trivas, göra ett bra jobb och stanna kvar i längden. Med många nöjda anställda kan du även här få rekommendationer.

Rekrytering tar tid

Att leta ny personal tar tid och är en flaskhals för många som driver städfirma. Någon kan provjobba och lyckas bra första gången men sen börja slarva när du inte övervakar dem hela tiden. En bra städare har lätt att få jobb och kommer över tid att söka sig till företagen som tar hand om personalen.

Struktur

En städfirma som varit med i många år har både struktur och rutiner som får vardagen att rulla på smärtfritt. Skulle man inte ha det skulle man aldrig funnits kvar i längden eftersom det dagliga operativa arbetet måste fungera. När strukturen sitter är det lättare att fylla på med fler städare och fler uppdrag än för den som måste uppfinna hjulet på nytt.

Uppköp

Stora företag tenderar att köpa upp mindre företag i samma bransch. Genom att förvärva andra aktörer kan de växa snabbt och samtidigt få avkastning på sitt kapital långt över vad både bankbok och aktiefonder erbjuder.

Växa genom förvärv

Att en stor städfirma snabbare kan växa än en liten är inte konstigt med tanke på effekten av att köpa upp konkurrenter. När man dessutom kan låna en del av pengar till förvärvet och köpa en majoritet i bolag men lösa minoriteter över tid gör det att förvärvskalkylerna blir ännu starkare.