Flyttfirma – Vanliga frågor om snickaryrket

Snickare är en bred yrkesroll och man kan pyssla med alltifrån att snida möbler till att bygga hus från grunden, beroende på vilken inriktning man har. Generellt säger man att en snickare är en träarbetare men även detta kan upplevas som lite missvisande idag. Nedan följer några vanliga frågor kring snickaryrket, och självfallet tillhörande svar.

Hur blir man snickare?

Att utbilda sig till snickare gör man enklast genom gymnasiets bygg- och anläggningsprogram. Därefter väntar en lärlingsperiod innan man får sitt yrkesbevis och kan titulera sig som färdigutbildad snickare.

Vill man däremot sadla om till snickare på äldre dar kan man se över möjligheten för en flyttfirma malmö att läsa ett liknande program vid någon av dom vuxenutbildningar som finns. Även för detta krävs en lärlingsperiod och ett teoretiskt prov för att erhålla sitt yrkesbevis.

En tredje väg att gå är att utbilda sig direkt hos en snickarfirma. Det innebär att man går som lärling redan från start, samtidigt som man studerar dom teoretiska delarna via Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.

Hur mycket tjänar man?

Hur mycket man tjänar som snickare kan skilja sig beroende på inriktning. Snittlönen för en ”vanlig” byggnadssnickare ligger runt drygt 30 000 kronor i månaden medan den som ägnar sig åt finsnickeri ligger något lägre.

Även andra saker så som erfarenhet kan spela roll när det kommer till lön. Det kan även skilja sig beroende på om man är anställd eller om man driver sitt eget företag, samt i vilken del av landet man är verksam.

Vilka personliga egenskaper bör man ha för att klara av yrket?

Även här spelar det lite roll vilken bana och inriktning man valt inom yrket, då till exempel finsnickeri och grovt snickeri skiljer sig en hel del. Det är dock en fördel att vara någorlunda fysiskt starkt eftersom man arbetar både med tunga verktyg och material.

Det är också bra om man är en problemlösare då man inte helt sällan stöter på problem i olika förmer. Utöver detta behöver man vara händigt och kreativt lagd, oavsett inriktning, annars kan det bli väldigt utmanande att lyckas.

Är det lätt att få jobb om man utbildar sig?

Ja och nej. Det behövs alltid duktiga och hängivna snickare och efterfrågan är relativt stor tack vare den byggboom som råder. Däremot kan det som tidigare nämnt spela roll var i landet man kan tänka sig att arbeta, då det råder en jämnare balans i småstäder jämför med stora städer så som Stockholm och Göteborg.